Har du dårlig samvittighed, når du har brug for aflastning

Har du dårlig samvittighed, når du har brug for aflastning

Det kan føles forkert at hygge sig, når andre aflaster en.

Nogle af de mennesker, jeg har forløb med er sygemeldte. Andre er et sted i deres liv, hvor de har brug for at andre tager opgaver fra deres skuldre. Det kan være på grund af stress, hjernerystelse eller langvarige smerter.

Mange kæmper med et jobcentersystem, der konstant vil have svar på, hvornår de kan præstere igen og som kræver planer, mål, deadlines. Nogle har mennesker tæt på, der har svært ved at forstå at tingene ikke letter lige med det samme.

Jeg møder så mange, der skammer sig over ikke at kunne præstere det, de gerne vil. Over at være en byrde. De har en lille stemme, der hvisker – hvis du bare liiige tager dig liiiidt mere sammen, så ku` du godt…..” – også selvom erfaringen viser at hver gang de presser sig mere end de faktisk har kræfter til, så er regningen bagefter virkelig stor.

Når nu det kan føles som om andre mennesker bærer rundt på en – kan man så tillade sig at hygge sig imens. Er det ok faktisk at have stunder, hvor det er rart, hyggeligt, måske endda forbundet med nydelse at være på skånevilkår. Mange føler det er forkert. At de for at gøre sig fortjent til skånevilkår, skal have det rædderligt hele tiden.

Det resulterer nogle gange i at alt, hvad der kan forbindes med nydelse og med at have det godt, imens man er sygemeldt eller er på ”skånevilkår” er lidt forbudt og skamfuldt.

Føler du dig genkendt?

Er der en stemme , der hvisker at du egentlig helst burde have det helt ad helvede til hele tiden for at fortjene at være sygemeldt eller at andre aflaster dig?

Og at lige så snart du har ladet det mindste energi op, så kaster du dig ud i igen at præstere – for det skulle nødig hedde sig at du hygger dig.

Er det dig?

Så kommer jeg lige med et udsagn, der måske kan ændre dit perspektiv….

Det er videnskabeligt bevist at måden hjernen registrerer smerte på ændres, når vores nervesystem er i ro. Vi får simpelthen mindre ondt. Når vores nervesystem er i ro, genopbygger vi vores reserver og samler energi. Vi heler bedre.

Derfor er det faktisk vigtigt at du giver dig selv lov til at gøre ting, du nyder og hygger dig med, FOR at lade op. Og at du beholder energien hos dig, så du langsomt får mere og mere i stedet for hæmningsløst at kaste den ud over diverse ”bør” projekter.

Det er uhensigtsmæssig adfærd, hvis du, hver gang du har det godt, bruger din energi op, for derefter at ligge brak i flere dage efter.

Det er ikke dovent at hygge sig

Det er ikke dovent og ladt og mageligt at hygge dig – det er faktisk nødvendigt og kan give dig mulighed for at samle energi til, i dit tempo at få det bedre. Og energien skal bruges konstruktivt. Til noget, der kan bygge dig op – ikke til at tømme ud i hæsblæsende ”jeg burde” projekter.

Forestil dig du havde et brækket ben…

At du sad der på din stol med benet oppe og hver gang du så dit snit til rent faktisk at hygge dig, så kastede du dig ud i alle mulige projekter, der gjorde at kræfterne til at genoptræne var totalt brugt op og at benet ikke kunne gro ordentligt sammen. Mon ikke folk omkring dig ville sige at du skulle tage den med ro, prøve at lave noget rart imens du ventede og prioritere din genoptræning i stedet for at humpe rundt og gøre badeværelse rent. Det ville jeg ihvertfald gøre, hvis jeg var din fysioterapeut.

Så – svaret på spørgsmålet er:-) – så vidt det overhovedet er muligt, så har du faktisk pligt til at gøre ting, der giver dig glæde , ro og velvære. Det er en vigtigt for din heling. Er det let? – Nej,for mange er det PISSE svært. For hvem er vi, når vi ikke gør, men bare er. Og, det der til at starte med var hyggeligt, kan hurtigt føles som et fængsel, når ens handlemuligheder er små. MEN, har du noget, der giver dig nydelse, velvære, fornemmelsen af at sænke skuldrerne, så hold endelig fast i det. For er vigtigt.

Du kan læse mere om energihåndtering og om, hvordan man lader op HER

Bliv meget klogere på SKAM og alle de lag, der gemmer sig i det ved at lytte til podcast med Krista Korsholm, fra Skamfri Zone, ved at trykke HER

PS. Jeg ved at du muligvis er så forpint at det bliver endnu en ting, du ikke føler du kan leve op til og så er dette råd IKKE møntet på dig.

Venlig hilsen Cathrine

Del dette opslag
Kopier til udklipsholder

Mærk en forandring med kraniosakralterapi

Er du klar til at tage det første skridt mod et mere balanceret og smertefrit liv? Book din session i dag, og oplev selv, hvordan kraniosakralterapi kan transformere dit velbefindende. Mærk forskellen og tag skridtet mod et sundere, mere harmonisk liv.

CTA Image