
At hjælpe din krop til at forstå at krigen er slut
Oplever du dig meget spændt i din krop? Som om der er dele af din krop, som simpelthen ikke kan slappe af.
Så er det her skrevet til dig.
At hjælpe din krop til at forstå at krigen er slut
Da jeg var barn havde jeg en helt vidunderlig klasselærer. Jeg kan huske hun fortalte historier om hendes tid som barn under 2. verdenskrig. Den, der gjorde størst indtryk på mig, var fra 4. maj, Danmarks befrielsesdag. Hendes far havde hørt over radioen at Danmark var blevet befriet og han skyndte sig ned til de purunge tyske soldater, der stod på broen til Nørresundby og holdt vagt. ” Krigen er slut” sagde han til dem. ”Skynd jer hjem, inden helvede bryder løs” De takkede ham og var lettede over endelig at kunne komme hjem.
Hvorfor skriver jeg det her?
Jo, nogle gange når kroppen spænder, så minder det faktisk lidt om en krigssituation. Kroppen har været udsat for noget voldsomt og har spændt op for at passe på dig. Og den har endnu ikke fattet at krigen er slut.
Lad mig give dig et eksempel fra mit eget liv
Jeg besøgte engang en klatrepark. Pludselig snublede jeg og faldt deroppe under træerne. Jeg skulle jo bare have ladet mig falde. Men min hånd reagerede helt instinktivt ved at gribe fast i den rebstige, jeg var gledet ned af og på bedste James Bond-vis, greb jeg mig selv i den ene arm og fik et gevaldigt ryk i hele kroppen. Resultatet var smerter, hver gang jeg trak vejret, nogle ret ømme ribben og en tur til kiropraktor.
Mange år efter besøgte min krop den situation igen under en kraniosakralterapeutisk behandling. Den bevægede sig helt ud i den der vanvittige ”gribe sig selv i en arm” stilling. Pludselig var der noget i ryggen og skulderen der slap. Noget der havde spændt lige siden det fald. Noget der var blevet så stor en del af mig at jeg ikke engang havde tænkt det som et problem. Men wauw en lettelse, da det var væk.
Nu kommer parrallen til historien med soldaterne.
Når vi bliver udsat for et fysisk og/eller psykisk traume, vil kroppen ofte, i det sekund vi kommer til skade, spænde op for at beskytte os mod at komme yderligere til skade. Der sendes soldater ud, der patruljerer dag og nat. Ved den mindste stressor spænder vævet op, for kroppen oplever, den er i en krigssituation. Den føler sig i fare og passer på sig selv ved at spænde i vævet.
Det er ikke altid kroppen forstår at krigen er slut. Længe efter et biluheld, en stressende periode, et fald eller en anden oplevelse, der har trukket tæppet væk under dig, vil kroppen være i den her alarmtilstand. På sigt kan det faktisk mere være det, der giver dig smerter og spændinger, end selve skaden.
Det er dyrt for kroppen at være i krig. Du går måske og skælder ud på de åndsvage muskler i nakke, kæbe, lænd osv. over at de for fanden ikke kan slappe af og give dig fred, Men faktisk er de sendt i krig og knokler helt vildt for at passe på dig.
Vejen til at stoppe en krig er ikke nødvendigvis mere skæld ud, men at vi får hjælp til at komme vores krops soldater i møde. Komme dem i møde ved at takke dem for den indsats de har gjort for at passe på os. Og så fortælle dem at nu er krigen slut og de må godt tage hjem.
Den slags kan vi ikke altid gøre alene. Ofte foregår ”krigen” i den ubevidste del af vores nervesystem og vi har ingen anelse om at den står på. Vi kan kun mærke at vi har fysiske symptomer. Kraniosakralterapi kan være en virkelig effektiv behandling til at hjælpe din krop til at forstå at krigen er slut. Hvis det lykkes dig i samarbejde med en behandler at få din krop til at forstå at krigen er slut, kan effekten være ret fantastisk. Langt færre symptomer, bedre søvn, en helt anden ro og forbindelse til din krop.
Er det altid bare så simpelt? – NEJ – nogle krige kan være voldsommere end andre. Måske har du sår fra voldsomme og traumatiske oplevelser. Da kan det kræve professionel hjælp fra en dygtig behandler, der ved noget om traumer på det niveau (og det er ikke mig) Der findes også flere patientforeninger, hvor du kan møde støtte fra andre, der har oplevet noget lignende. I så fald ønsker jeg for dig at du kommer i de bedste hænder.
Hvad så bagefter, når krigen er slut?
Hvad så bagefter, når krigen er slut. Er det så bare ro og fred og velvære?
Ja nogle gange, men ikke nødvendigvis.
Når krigen er slut, er der pludselig tid og rum til at fordøje.
Der kan have været ofre under krigen, som der først nu er tid til at tage sig af. Nogle af mine klienter får en tur med udmattelse efter at have fortalt deres krop at krigen var slut. Nogle oplever at følelser i forbindelse med selve traumet, først nu kommer til udtryk. Det kan være underligt pludselig fx at græde en masse, længe efter man kom til skade, men det chok og den ”krigstilstand” din krop har været i, har nok ikke gjort det muligt før nu.
Mange krige foregår i det ubevidste
Ved vi så, hvilke krigstilstande vores kroppe bærer på? Hmm, kommer folk ind til mig kort efter fx et fald eller et biluheld, så ved de jo i hvert fald noget, men nogle gange er det situationer som vi har glemt alt om. Krigstilstande, hvor spændinger har været så længe med os at de ligesom bare er blevet en del af tapetet. Situationer som overrasker os og hvor lettelsen bagefter kan give en følelse af at ”så godt kan jeg simpelthen ikke huske, jeg har haft det i mange år” Du kan læse mere om ubevidste krigstilstande HER
Er soldaterne så sendt hjem for evigt? – neeej – ikke nødvendigvis. Har vores krop fået et ordentligt skrald, vil kroppen have tendens til at sende soldater afsted til de samme områder , hvis kroppen bliver for presset. Måske har du et sted i kroppen, der altid stikker næsen frem, hver gang du er presset, eller har fået småknubs. Har du sådanne steder, kan det give mening at bruge det som et signal til at du skal være venlig ved din krop, når det område larmer. Måske giver det mening få en behandling, der tager symptomerne i opløbet, inden spændet breder sig til hele kroppen.
venlig hilsen Cathrine
Ønsker du min hjælp til at fortælle din krop at krigen er slut, så ring eller sms på 30645390, eller klik for onlinebooking HER