Behandling af mundtørhed efter kirurgi og strålebehandling af hals og hoved

Jeg tilbyder behandling af mundtørhed efter kirurgi og strålebehandling af hals og hoved

Tillykke! Jeg forestiller mig at du enten selv har klaret skærerne igennem et kræftforløb, eller også er du tæt på en der har. Sikke en bedrift!

Mundtørhed er en kendt bivirkning efter kirurgi og strålebehandling i hals og hoved

Det er desværre en meget almindelig bivirkning at lide af mundtørhed og sejt spyt efter kirurgi og strålebehandling i hals og hoved. Måske har du været igennem et forløb, hvor en eller flere af dine spytkirtler er bortopereret. Måske er vævet omkring dine kirtler blevet skadet af strålingen. Vævet omkring den nerve der “styrer” spytproduktionen , kan også være påvirket, så nerven får sværere ved at fyre. Det er forskelligt, hvor alvorlige symptomerne er, men for nogen kan det været meget invaliderende og gøre det svært at tale, spise, og sove uden at skulle vågne mange gange for at fugte munden. Oven i det kan der komme ændret smagssans, synkebesvær og hæshed.

Beskeden fra hospitalet efter endt strålebehandling er ofte, at noget af spytsekretionen nok skal komme tilbage med tiden. Det kan dog ikke garanteres.

Læs mere om mundtørhed efter kirurgi og strålebehandling her.

Medicinsk behandling er endnu ikke på markedet

Problemet er at der ikke på nuværende tidspunkt tilbydes behandling med længerevarende effekt.

Der laves lige nu forsøg med stamcellebehandling på mennesker, der lider af mundtørhed efter strålebehandling i hals og hoved. Behandlingen har ret gode resultater, for det er vist at den målte spytproduktion øges. Behandlingen tilbydes dog kun på forskningsplan og det kan tage tid, før den tilbydes alle.

Jeg tilbyder behandling af mundtørhed efter kirurgi og strålebehandling af hals og hoved

Jeg har stor erfaring med at behandle stråleskadet væv og arvæv efter kirurgi mange steder på kroppen. Det er min erfaring at stråleskadet væv opfører sig meget ligesom arvæv. Begge slags væv responderer virkelig godt på blide stræk. Det er tydeligt at det bliver mere smidigt, varmere og mere levende at røre ved. Blodtilførslen øges i det behandlede område.

Lider du af mundtørhed efter kirurgi eller strålebehandling i hals eller mund, vil jeg derfor mobilisere og strække vævet på halsen, i hovedet og helt inde i munden. På den måde optimeres flowet af blod og næringstoffer til både spytkirtlerne og til det nervevæv der “styrer” spytproduktionen. Det er min erfaring at denne behandling øger spytsekretionen i mundhulen, allerede under selve behandlingen.

Behandling inde i munden, hos dig der lider af mundtørhed efter kirurgi eller strålebehandling i hals og hoved

Når jeg behandler inde i munden, bruger jeg selvfølgelig latexfri gummihandsker. Behandlingen er meget blid, og jeg behandler både det bløde væv inde i munden og løsner op for spænd i ledforbindelserne imellem mundens knogler. Jeg tager alle de pauser, du har brug for undervejs.

Stress spiller også en rolle for vores spytproduktion

Vores spytproduktion øges når vi er trygge og slapper af. Så er det parasympatiske nervesystem på banen. Er vi stressede, er det i højere grad det sympatiske nervesystem, der er på banen. det parsympatiske system det har en hæmmende effekt på spytproduktionen. De fleste kan nok genkende fornemmelsen af at være tør i munden inden en eksamen, når man møder en man er hemmeligt forelsket i, eller hvis man bliver stiv af skræk.

Kraniosakralterapi booster det parasympatiske nervesystem, så du får lettere ved at slappe af. Et kræftforløb kan være voldsomt stressende både undervejs og i tiden bagefter, og mange tanker og følelser kan vækkes. Kraniosakralterapi er ikke kun ren mekanisk behandling af væv, men også en behandling der kan hjælpe dig til at få kontakt til kroppen og til at bearbejde de oplevelser du har været igennem. Dette kan have en afstressende effekt på hele dit system og på et mere overordnet plan være med til at booste din spytproduktion.

Kontakt mig endelig med spørgsmål eller for at booke tid. Du finder mine kontaktoplysninger her.

Til dig der har fået fjernet flere spytkirtler

Har du fået fjernet flere spytkirtler vil sandsynligheden for en positiv effekt af min behandling mindskes. Ring gerne og fortæl mig om din situation, så vil jeg gøre mit bedste for at give dig en ærlig vurdering af, om det giver mening at prøve min behandling.